Pelatihan Pembuatan Minuman Sehat Berbahan Dasar Gula di Desa Lamondape Kolaka

Authors

  • Anti Landu Universitas Sembilanbelas November Kolaka
  • Asni Universitas Sembilanbelas November Kolaka
  • Bustang Universitas Sembilanbelas November Kolaka

Keywords:

education, palm sugar, nutritious drinks, community development, product advancement

Abstract

A training session on the preparation of healthy beverages with palm sugar was held in Lamondape Village, Kolaka Regency, aimed at improving community knowledge, skills, and preparedness in leveraging local resources. The program had four primary sessions: an overview of the advantages and market potential of palm sugar, practical workshops on crafting nutritious beverages, approaches for packaging and branding, along with debates and a question-and-answer segment. The evaluation results indicate that most participants rated the training materials and delivery well, demonstrating the success of their preparation and presentation. Moreover, the training effectively enhanced participants' skills; nonetheless, some participants conveyed a deficiency in confidence regarding the application of the skills acquired. These findings underscore the necessity for further assistance in skill application and company advancement related to palm sugar. This training program positively influenced innovation and empowered the community by optimizing local resources

References

Aisa, A., Rahmawati, F. N., Nashoih, A. K., Al-Ghozali, M. D. H., Khusna, N. A., Rahayu, A. S., & Istiqomah, I. N. (2022). Edukasi dan Pelatihan Pengolahan Jahe menjadi Minuman Jahe Instan sebagai Penghangat Tubuh pada Remaja di Desa Sidomulyo. Jumat Pendidikan: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), 129–133. https://doi.org/10.32764/abdimaspen.v3i3.3163

Darnawati, Jamiludin, Alwi, A., & Wirayanti, A. (2022). Inovasi Pemberdayaan Masyarakat Melalui Edukasi Dan Pelatihan Pembuatan Keripik Singkong. Lumbung Inovasi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(4), 690–697. https://doi.org/10.36312/linov.v7i4.1011

Firdausiyah, L., Yuniasari, F., Salamah, U., Indah, E. N., & Anam, K. (2023). PKM Pelatihan Pembuatan Sinom Belimbing Wuluh bagi Masyarakat Desa. Communautaire: Journal of Community Service, 2(2), 90–97. https://doi.org/10.61987/communautaire.v2i2.215

Hermawan, A., Murdiono, S., Indrati, B., Rusnadi, S., & Sujai, A. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Olahan Makanan Di Kelurahan Abadijaya Kecamatan Sukmajaya Kota Depok. JOURNAL SYNTAX IDEA, 5(11), 216–2326.

Kusnadi, K., Pratiwi, R. I., & Barlian, A. A. (2021). Pemanfaatan Rosella dan Jahe dalam Pembuatan Produk Minuman Herbal (Roseja) untuk Meningkatkan Daya Imun di SMK Karya Bhakti Pada Massa Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 11(2), 89–95. https://doi.org/10.30999/jpkm.v11i2.1324

Meinita, M., Hendrayana, Husni, I., Hidayat, R., Afandai, A., Sanjayasari, D., Riviani, Budihastuti, D., & Samudra, S. (2023). Pelatihan Daur Ulang Dalam Upaya Mengurangi Sampah Plastik Bagi Warga Desa Karanggintung, Kabupaten Banyumas. Jurnal Abdi Insani, 10(3), 1890–1901.

Meirinawati, M., Rahaju, T., Prabawati, I., Kurniawan, B., Pradana, G. W., & Eprilianto, D. F. (2022). Pelatihan Pembuatan Minuman Pokak Untuk Meningkatkan Imun Tubuh Pada Masa Pandemi Corona Di Rt 04 Rw 05 Kelurahan Pakis Kecamatan Sawahan Kota Surabaya. Jurnal ABDI: Media Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(2), 197–203. https://doi.org/10.26740/abdi.v7i2.11167

Muflikah, B., Bimo, D. S., Nurmawati, Kadarwati, S., Dartani, M. Y. R., & Lestariningsih, E. D. (2023). Pelatihan Keterampilan Pengolahan Aneka Kue Berbahan Pangan Labu Kuning Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat. Jurnal Abdimas Ilmiah Citra Bakti, 4(4), 711–722. https://doi.org/10.38048/jailcb.v4i4.2185

Pratama, A. P., Barus, M. D. B., Lisnawati, A., & Popang, E. G. (2022). Pelatihan Pembuatan Makanan Sehat Berbahan Dasar Udang untuk Pemenuhan Gizi Keluarga di Kelurahan Sempaja Timur. Buletin Poltanesa, 23(2), 864–870. https://doi.org/10.51967/tanesa.v23i2.1770

Ratna, Y., Wulandari, E., & Prabawanti, B. E. (2023). makanan fermentasi asli Indonesia yang murah dan ... Pemberdayaan Ibu-Ibu PKK di Desa Ciomas Rahayu Bogor dengan Mewujudkan Desa Wisata ” Kampung Tempe Ciomas ” Empowerment of PKK Women in Ciomas Rahayu Village Bogor by Creating a Tourism Village ” Kampun. 7(November), 213–221.

Ratnayani, Wahyu, S., Riyadi, S. A., & Agestika, L. (2023). Peningkatan Produksi , Diversifikasi dan Pengemasan. Jurnal Abdimas PHB, 6(1), 53–61.

Santi, M. W., Triwidiarto, C., Syahniar, T. M., Firgiyanto, R., & Andriani, M. (2021). Pengembangan Kombinasi Produk Olahan Kelor dan Susu Sapi dalam Mencegah Stunting dan Meningkatkan Ekonomi Kader Posyandu Kemuning Lor di Era Covid-19. Dharma Raflesia : Jurnal Ilmiah Pengembangan Dan Penerapan IPTEKS, 19(2), 409–425. https://doi.org/10.33369/dr.v19i2.17753

Soemarie, Y. B., Milanda, T., & Barliana, M. I. (2022). Pelatihan Pembuatan Yoghurt Untuk Meningkatkan Minat Wirausaha Siswa Smk Farmasi Daerah Kabupaten Bandung Barat Terhadap Produk Fermentasi. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(5), 1–9. https://doi.org/10.31764/jmm.v6i5.10196

Yuniastri, R., Ainun, M. B., & Putri, R. D. (2023). Pendampingan Pengolahan Minuman Tradisional Pokak Madu Instan Untuk Meningkatkan Kapasitas Produksi. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 7(6), 6036. https://doi.org/10.31764/jmm.v7i6.19433

Downloads

Published

2024-12-09

Issue

Section

Articles